a svédek egyszerűen nem bírnak magukkal

Riport a svéd közszolgálati rádióban Magyarországról

Disclaimer: igen hevenyészett tükörfordítás/összefoglaló, csak azért, hogy mégis legyen egy felületes kép arról, hogy a riporter miről beszél. A riportalanyok angolul nyilatkoznak, érdemes meghallgatni.

0:00 Nyilatkozik Lánczi András, aki szerint ha Orbánnak igaza lesz, akkor ő lesz az egyik legnagyobb formátumú európai politikus. Orbán kivételes személyiség, nem úgy, mint a többi bürökrata, ineffektív politikus Európában, akiknek van hatalmuk, de nem csinálnak semmit, és nincs elég szellemi kapacitásuk megérteni, hogy mi is történik. Ez a fajta intellektuális Orbán-kép új a riporternek. Lánczi András ismert Orbán-barát, ezért kereste meg. "Mindenki azt gondolja, hogy azért mondok ilyeneket Orbánról, hogy ebből valami előnyt kovácsoljak magamnak, de ez nem így van." - mondja Lánczi.

Advertisement

0:58 A többi értelmiségi, akivel találkozott a riporter inkább az ellenkezőjét gondolja. A kormánypárt kihasználja a többségét a parlamentben és lassan egy központilag irányított országot épít, ahol csak egyfajta véleményt lehet hallani. LEgalábbis ami a közszolgálati médiát és az állami kultúrintézményeket illeti. Lánczi ezzel egyáltalán nem ért egyet.

1: 27 Egy vélemény a másik oldalról: Kulka János ilyen rosszat nem élt a 70-es évek vége óta.

Kulka angolul: " Ironikus, hogy az a kormány aki gyűlöli a komunistákat és minden baloldalit kommunistának nevez, ugyanúgy vislekedik, mint azok, amikor hatalomcentralizációról vagy a megbízható káderek kinvezéséről van szó az állami intézmények élére."

2:03 Hogy viszonyuljon az ember kivülállóként a magyarországi változásokhoz, amiket keményen kritizált többek között az EU, például az új alaptörvény, a médiatörvény, a bíróságokról szóló törvény, a kereszténység beemelése az alaptörvénybe, stb.

Advertisement

2:25 Ezek a változások és az erősödő nacionalista politika nyugtalanítják a magyar liberálisokat és baloldaliakat. Sokan azt mondják, ha Orbán megnyeri a tavaszi választásokat, nem biztos, hogy továbbra is az országban akarnak maradni.

2:39 Lánczi ezzel szemben a változásokban a régi kommunista rendszerek lebontását látja, amik a demokrácia megjelenésével sem tűntek el. Szóval Kulkával pont ellentétes a véleménye.

Advertisement

2:50 Lánczi angolul nyilatkozik

3:17 Főleg a sajtót érintő változások egyik fő kritikusa Mong Attila, aki akkor lett ismert, amikor egy perces csönddel tiltakozott a közszolgálati rádióban. Mong elmondja, hogy hónapokkal a 2010-es választások előtt minden párt vezetőjével interjút csinált a műsorában. Azt mondja, dolgozott már jobb- és baloldali kormányok alatt is, mindig is volt politikai befolyás. A legnagyobb politikai botrány a magyar demokrácia atörténetében az öszödi beszéd nyilvánosságra kerülése volt, és ezt a közszolgálati médi lehozta, akkor, amikor a szocialisták voltak kormányon. Ezért is kezdett dolgozni a közszolgálati médiában. Ilyen ma elképzelhetetlen lenne, olyen erős a politikai befolyás.

Advertisement

4:20 és 5: 17 Mong angolul nyilatkozik

5:00 A választások után a legtöbb vezetőt azonnal leváltották, új, konzervatív vezetők jöttek, ami nem lett volna baj önmagában. A baj az volt, hogy a kormány iránymutatásait követték. Mong ma egy nemzetközi tömegmédia projektnek dolgozik.

Advertisement

5: 40 Mikor a riporter befejezte az interjút Lánczival, és mondta neki, hogy a következő interjúalany Mong lesz, az csak nevetett, hogy akkor meghallgathatja a régi, szokásos liberális véleményeket valamint ő nem gondolja úgy, hogy ma a média nagyobb politikai befolyás alatt állna, mint korábban. Sőt, épp ellenkezőleg, szerinte most jobb.

6:10 A nemzetközi szervezetek inkább Mong véleményét osztják, amikor a médiát érintő kritikákról van szó. A riporter megkérdei Lánczit, hogy akkor szerinte miért ez a sok kritika az EU részéről, ha nincs is semmi probléma?

Advertisement

6:22 Lánczi: ...miért csak Magyarországot kritizálák...máshol is ugyanez történt, őket miért nem csesztetik?

6:45 Riporter: én aki azt olvasok Magyarországról amit tudok, főleg angolul és németül, látom milyen indulatosak lesznek a kormánnyal szimpatizáló magyarok, amikor megtudják, hogy milyen képet fest róluk a külföldi sajtó. A svéd Kobra szerkesztőseége is megtapasztalhatta ezeket a reakciókat a közelmúltban. A riportműsoruk majdnem diplomáciai krízishez vezetett a két ország között. Számomra ez jól jellemzi a rövid demokratikus hagyományokat Magyarországon, hogy valaki azt hiheti, hogy egy riport a svéd közszolgálati televízióban valakinek a megrendelésére készülhetett, hogy az valamilyen módon az egész ország nézőpontját tükrözi. A teljesen független média gondolata nehezen emészthető.

Advertisement

A magyarok hozzászoktak ahhoz, hogy azt higgyék, valaki más áll a háttérben.

7:24 A magyar kultúrában már sokan kifejezték az aggodalmukat. A Jobbik szerint egyes kultúrális intézmények bemocskolják a nemzetet. Megjegyzendő, hogy a Jobbik egyébként nem támogatja Orbán rendszerét és a magyar kormány elhatárolódik a Jobbik szélsőséges nyilatkozataitól és cselekedeteitől, mint legutóbb a Horthy szobor felállítása magánterületen. Horthy volt az a kormányfő aki bevezette az antiszemita törvényeket Magyarországon a 30-as-40-es években.

Advertisement

7:57 De van persze egy konzervatív kulturális élet, amihez az Orbán-kormány közel áll. A Magyar Művészeti Akadémia szóvívője olyat nyilatkozott, amikor kirúgták a műcsarnok vezetőjét, hogy "most visszakapják a magyar művészek, vége van az egyház és az anyaföld meggyalázásának a Műcsarnok kiállításain ezek után"

Találkozott a riporter a Művészeti Akadémia egy másik tagjával, Keserű Katalinnal, akit a szocialisták távolítottak el a Műcsarnok éléről a 90-es években.

Advertisement

8:35 Érdeklődik a riporter, hogy becsukhatnák-e az ablakot. "de akkor nem tudok dohányozni, ami egyébként tilos"- mondja Keserű. Végül becsukják a nagy zaj miatt.

Érdeklődik az akadémiáról és Keserű mondja, hogy egyáltalán nem ért egyet Fekete Györggyel meg különben is, annyiféle ember van az Akadémiában, nem kell attól félni, hogy túlságosan is egy irányba terelné valaki a dolgokat.

Advertisement

Óvatosan azt is kijelenti, hogy az Akadémiának lehetősége van támogatni olyan művészeket, akik nem feltétlenül követik a 20 századi modern, nyugati művészeti irányzatokat, de ez nem jelenti azt, hogy valami nacionalista művészetet szolgálnának, és nem gondolja hogy a művészet jobban átpolitizált lenne manapság mint volt a 90-es években.

9:38 Mégyegyszer elmondja hogy mekkora szakadék van a nézőpontok között Magyarországon.

Advertisement

Mesterházy Attila, a szociáldemokraták vezetője azt mondja, hogy eltrörlik az Alaptörvényt, ha ők nyernek, ami egyébként elég valószínűtlen. Aha, eltörlik az Alaptörényt, és ? Leváltják az összes Orbán-kormány által kinevezett vezetőt? És végülis hogy akarják áthidalni azt a mély árkot a két oldal között? És ha Orbán nyer, mi lesz azzal a sok értelmiségivel , aki aggódik az ország sorsa miatt, és arra biztatja a gyerekét, hogy tanuljon külföldön, mert nem látnak semmilyen jövőt Magyarországon? Ők is választ kapnak az aggodalmaikra Kulka szerint: a televízióban nyilatkozott valaki, hogy " most mi jövünk, és ti fogtok szenvedni"

Illetve egy külön interjú Mong Attilával

Arról beszél, hogy közszolgálati újságíróként nem fejezhették ki közvetlenül a tiltakozásukat az új médiatörvény ellen, de mégis reagálni akartak, ezért lett az 1 perces hallgatás.

Advertisement

A szocialisták és a fideszesek egyformán nyomást gyakoroltak/nak a közszolgálati médiára. Mindig jött egy telefon valami kormányhivatalnoktól hogy miről és hogy kellene riportot készíteni.

Ami a korábbiakhoz képest más, az az öncenzúra.- mondja és példaként említi, hogy egy kollégája valamilyen aktuális kormányintézkedésről készített riportot egy szakértővel, aki alaposan megkritizálta és darabokra szedte az egészet és azt mondta, hogy hülyeség az egész. Viszont az újságíró nem talált senkit aki egyetértett volna a kormány javaslatával, így aztán adásba sem kerülhetett a riport. Mong felajánlotta, hogy majd ő lesz az ördög ügyvédje, beül a stúdióba és képviseli a kormányoldalt, de a kolléga nem vállata, mert félt a kirúgástól.

Advertisement

Egy másik alkalommal élő vitát közvetítettek volna a reggeli műsorban, de előző este a kormánypárti politikus lemondta a szereplést, és így, csak a másik oldallal nem volt szabad elkészíteni a műsort. Ez azt jelenti, hogy ha a kormánynak nincs kedve megjelenni/nyilatkozni, az egész vitaműsor vagy riport mehet a kukába.

Mit jelent ez a tavaszi választások előtt? kérdezi a riporter.

Vannak privát rádióadók, amik különböző politikai nézeteket közvetítenek, de a magyar közönségnek túl kevés tapasztalata van az független sajtóval, ezért olyan forrásokat keresnek, amik már eleve az ő véleményüket közvetíti, a kormánynak pedig sokkal több csatornája van és sokkal könnyeben elér az emberekhez.

Share This Story